Contactinformatie

Bent u geïnteresseerd of heeft u vragen? Twijfel niet om contact met ons op te nemen!

icon_widget_image Maandag-vrijdag: 9am to 5pm; Satuday: 10ap to 2pm icon_widget_image Rotterdam icon_widget_image + (06) 12345678 icon_widget_image + (06) 12345678 Laura@dutchautomatedmobility.com

Meld je nu aan voor..

  YOUR EMAIL ADDRESS

  Dutch Automated Mobility

  Rijden zonder steward aan boord

  De doorontwikkeling van autonoom rijden met de voertuigen wordt momenteel benaderd vanuit de technologie. Het is duidelijk dat hier nog een slag in gemaakt dient te worden. Echter is DAM van mening dat het voertuig altijd in relatie tot de omgeving gezien dient te worden, waarbij voor een veilige operatie er een totaal balans tussen: 1. techniek, 2. gebruiker en 3. de omgeving dient te zijn. Deze balans kan dus niet alleen door een focus op de nieuwe techniek tot stand gebracht worden, maar kan ook juist ook door de (kennis van de) gebruiker en de situatie in de omgeving (ODD) worden bereikt. In de huidige situatie is deze balans in orde met de hulp van een getrainde steward en voldoende infrastructurele controle en haltes/landmerken/aanpassingen. DAM heeft daarom het voornemen om de Arriva-steward uit het voertuig te halen en om geselecteerde gebruikers te leren hoe ze zelf veilig van het voertuig gebruik kunnen maken (waarbij een steward op afstand kan helpen waar nodig). Deze gebruiker is bijvoorbeeld een werknemer van ESA die regulier en graag met het voertuig naar andere locaties op het terrein rijdt. Door de juiste instructies mee te geven, wordt deze persoon een gebruiker met extra privileges en kan hij in potentie zonder steward in het voertuig zelf en met collega’s of gasten, gebruikmaken van het voertuig. Dit concept wordt als het werkt na evaluatie dan uitgebreid met een aantal andere werknemers, na een tweede evaluatie wordt de instructie verder geoptimaliseerd om te bepalen of gebruikers met beperkte voorkennis zelfstandig en veilig kunnen rijden. Uiteraard dient dit plan in samenspraak met de verzekeraar uitgevoerd te worden.

  Met deze aanpak, staat de reiziger centraal en wordt het voertuig zelf als autonoom beschouwd, aangezien er geen steward aan boord is. Aangezien het hier om een proef gaat en onderzoek wordt gedaan naar de mogelijkheden, heeft DAM het voornemen om de Hawking in te zetten. Bij een succesvolle proef worden de geleerde lessen overgedragen aan de Orbiter.

  De rol van supervisie in de control room neemt daarbij toe. Een steward van Arriva en/of de gecertificeerde trainer van stewards kan op afstand meekijken en in de beginperiode (remote) ondersteunen waar nodig.

  Nieuwe communicatietechnieken en in het bijzonder de combinatie van 5G en Satellietcommunicatie zijn veelbelovend (ze kunnen meer zekerheid bieden voor het maken van een verbinding en er kan meer beeld-data worden uitgewisseld). ESA ondersteund onderzoeksprojecten op dit gebied middels het ARTES-programma. Het shuttle project heeft met een aantal partners een plan ontwikkeld. Dit ‘outline proposal’ ligt ter besluitvorming bij NSO. Bij goedkeuring van een definitief proposal en contract, kan dit nader worden onderzocht en de Hawking in 2021 worden voorzien van de laatste communicatietechnieken.

  Post a Comment