Contactinformatie

Bent u geïnteresseerd of heeft u vragen? Twijfel niet om contact met ons op te nemen!

icon_widget_image Maandag-vrijdag: 9am to 5pm; Satuday: 10ap to 2pm icon_widget_image Rotterdam icon_widget_image + (06) 12345678 icon_widget_image + (06) 12345678 Laura@dutchautomatedmobility.com

Meld je nu aan voor..

  YOUR EMAIL ADDRESS

  Dutch Automated Mobility

  Software-updates

  De software van de shuttle is van versie 4.7 naar versie 4.11.1 geüpdatet. Om deze update tot stand te brengen, zijn er diverse overleggen geweest met PZH, ESA, NAVYA en AON om een zo hoog mogelijke veiligheid en kwaliteit te waarborgen. Nadat alle partijen hier in overeenstemming over waren, is er een organisatorische ‘go’ gegeven zodat we de update daadwerkelijk konden voorbereiden en het testplan konden opstellen.

  Voor het updaten is de shuttle een week uit operatie gehaald. Een Navya Engineer uit Frankrijk heeft ter plaatse het voertuig van de laatste update voorzien. Deze softwareversie 4.11 is officieel nog niet gehomologeerd door de RDW voor de openbare weg. Echter, omdat de RDW geen bevoegdheid op privéterrein heeft, heeft de software update na de organisatorische ‘go’ toch plaats kunnen vinden. DAM heeft in samenwerking met ESA, Arriva en Spring Innovation een testplan opgesteld om de shuttle met de nieuwe software update ‘examen’ te laten afleggen. Dit examen heeft plaatsgevonden onder reële omstandigheden, d.w.z. in mixed traffic met andere (inhalende) voertuigen en fietsers en voorrangssituaties. De RDW is hier destijds door DAM voor uitgenodigd, maar hebben toen de uitnodiging afgewezen. De stewards die het voertuig bedienen zijn tevens bijgeschoold voor het gebruik van de nieuwe softwareversie. Peter Jillissen (Haagse Shuttle BV) is op uitnodiging van DAM ook bijgeschoold.

  De update gaat vanuit technisch oogpunt gepaard met vooruitgang, maar (inherent aan innovatie) ook met achteruitgang. Zo hebben we helaas nog steeds te maken met het steering rack issue, waarbij het voertuig plots tot stilstand komt en niet meer wil sturen. Het voertuig moet dan opnieuw gestart worden en dit kost minimaal 2 minuten waarbij het overige verkeer wordt gehinderd. De steering rack issue komt nu vaker voor dan in de vorige softwareversie, maar is met deze update wel sneller te verhelpen. Het feit dat de steering rack issue vaker voorkomt, is het tegenovergestelde van wat Navya destijds aangaf. Immers, een van de redenen om de upgrade naar softwareversie 4.11 te maken was vanwege dit mankement. Ook heeft Navya aangegeven dat met de nieuwe softwareversie voorrangssituaties beter zouden verlopen.

  Echter kan de voorrangssituatie (Erasmusweg) niet meer automatisch worden gereden (dit kon in de vorige softwareversie 4.7 wel) en is er een tijdelijke oplossing voor dit probleem door de stewards een operator-Go te laten geven voordat de kruising wordt overgestoken. De steward aan boord checkt nu dus eerst of het veilig is om de kruising over te steken en geeft het voertuig dan toestemming om verder te rijden. De reden hiervoor is momenteel nog onbekend, maar het vermoeden geeft aan dat dit een hardware limitatie van de sensoren is die niet ver genoeg vooruit kunnen kijken. Hierdoor ‘ziet’ de shuttle de overige verkeersgebruikers te laat en wordt er te laat gereageerd. Hoewel dit een stap terug is in de technologische vooruitgang, lopen we hiermee wel ver uit op de implementatie op de openbare weg. Omdat de use case privéterrein betreft, kunnen we updates aanzienlijk sneller doorvoeren en testen, wat een grote voorsprong in techniek oplevert.

  Ondertussen is er een onderzoek gedaan hoe we de oversteek weer kunnen automatiseren. Hiertoe is de samenwerking met de MRDH gezocht en heeft de MRDH een onderzoek gestart naar de interactie tussen regelinstallaties op kruispunten (iVRI) en automatische voertuigen. ESA is daarin genoemd als showcase/demonstratielocatie, zodat met de middelen van het Researchlab uit Delft en de kennis van iVRI en control room een test is voorbereid voor het regelen van de automatische oversteek door het voertuig van de Erasmusweg.

  Gelukkig is er in deze software-update ook vooruitgang geboekt. Zo remt het voertuig niet meer plotseling hard af als deze wordt ingehaald, en is het reageren van het voertuig op inhalende fietsers sterk verbeterd. Het voertuig kan de bewegingsrichting en snelheid van andere weggebruikers bepalen en daarop reageren. Hiermee weet het voertuig of andere weggebruikers naar het voertuig toe komen, of van het voertuig af gaan. Met deze nieuwe vaardigheid kan het voertuig beter reageren op inhalende weggebruikers (e.g. voertuigen en fietsers) en daar passender op reageren. Het voertuig neemt met de nieuwe software update vloeiender snelheid af (uitrollen of minder abrupt remmen).

  Verder kan het voertuig als gevolg van deze bewegingsrichtingbepaling beter omgaan met voorrangssituaties. Voetgangers die op een zebrapad lopen dat parallel loopt aan de shuttleweg (en waar het voertuig eigenlijk geen voorrang hoeft te geven), gaf het voertuig met softwareversie wel voorrang. Dit is verbeterd in de software update, waarbij het voertuig alleen voorrang geeft aan weggebruikers die zijn pad kruisen.

  Ondanks dat het inhalen en voorrang verbeterd is t.o.v. de softwareversie 4.7, werkt het niet altijd naar behoren. Het geven van voorrang op het kruispunt bij het Erasmusgebouw is namelijk achteruitgegaan. Verder weet het voertuig niet altijd goed de richting te bepalen van andere weggebruikers waardoor het voertuig toch voorrang geeft waar dat niet nodig is.

  Ook nog interessant

  • dingen worden ineens slechter dan eerder?
  • update heeft weer impact op Health and Safety plan

  Post a Comment