Contactinformatie

Bent u geïnteresseerd of heeft u vragen? Twijfel niet om contact met ons op te nemen!

icon_widget_image Maandag-vrijdag: 9am to 5pm; Satuday: 10ap to 2pm icon_widget_image Rotterdam icon_widget_image + (06) 12345678 icon_widget_image + (06) 12345678 Laura@dutchautomatedmobility.com

Meld je nu aan voor..

  YOUR EMAIL ADDRESS

  Dutch Automated Mobility

  Externe case

  In 1999 werd op Rivium de eerste generatie van de zelfrijdende ParkShuttle geïntroduceerd. Dit kleinschalige openbaar vervoersysteem is wereldwijd uniek. Het is nog steeds het enige zelfrijdende systeem zonder steward aan boord, dat kruisingen heeft met ander verkeer. Van 2005 tot en met mei 2019 reed de tweede generatie van dit systeem. Sinds 1999 zijn er al meer dan 6.000.000 reizigers vervoerd tussen de beginhalte metrostation Kralingse Zoom en de huidige eindhalte Rivium 4e straat.

  In het project wordt nauw samengewerkt met o.a. Transdev-Connexxion de vervoerder, leverancier van het voertuig 2getthere, de Verkeersonderneming, de gemeente Rotterdam, de MRDH, de Waterbus, sSitaelde Provincie Zuid-Holland, het Researchlab Automated Driving Delft (RADD), het Hoogheemraadschap HHSK en eigenaren en huurders op Rivium. 

  Vernieuwing en uitbreiding
  Bij de nieuwe eindhalte op de Schaardijk wordt de Vervoersknoop Rivium gerealiseerd. Vanaf de eindhalte, ter hoogte van het Zalmhuis, kan men in de toekomst overstappen op de Waterbus. Ook komen er eind 2020 drie deelfiets-stations op Rivium waar men kan overstappen op een elektrische (deel)fiets. Door de realisatie van het deelfiets-systeem in Capelle aan den IJssel, maken we deel uit van een groter regionaal netwerk met honderden fietsen in de regio Rotterdam. Ook zijn er plannen om een P+R voorziening te creëren ter hoogte van de eindhalte, onder andere voor reizigers van de Waterbus en voor bezoekers van de Kuip. Vervoer over water naar voetbalwedstrijden en evenementen speelt een belangrijke rol in de toekomstige bereikbaarheid van Feyenoord City. 

  De uitgevoerde behoefte onderzoeken op Rivium, de Esch en Fascinatio laten zien dat een aanzienlijk deel van de respondenten de ParkShuttle en de Waterbus beschouwt als alternatieve vervoersmiddelen. Met de introductie van de vernieuwde ParkShuttle van 2getthere (generatie 3.0) in 2020 en de toekomstige aansluiting op de Waterbus, geven wij een belangrijke impuls aan het realiseren van een goed bereikbaar werk-woongebied.

  Het bestaande traject is in 2019 doorgetrokken tot aan de Nieuwe Maas. Hiermee wordt vanaf 2022 de metro via de ParkShuttle verbonden met vervoer over water. De komende jaren werken we verder aan innovaties in het vervoersysteem. In de toekomst gaat de ParkShuttle voor een deel tussen het andere verkeer rijden, op de openbare weg.

  De overgang van ParkShuttle 2.0 naar ParkShuttle 3.0
  De ParkShuttle wordt vernieuwd, de baan krijgt extra onderhoud, haltes worden aangepast en uiteraard moet het nieuwe voertuig getest worden in zijn omgeving.

  Vanaf 3 juni 2019 maakt de ParkShuttle gebruik van alternatief vervoer (lijn 91). Vanaf metrostation Capelsebrug kunt u bus 91 pakken, die vervolgens zal stoppen bij de bushalte Fascinatio, bij de afslag Abram van Rijckevorselweg en de Rivium Boulevard en bij een aantal tijdelijke haltes op de Rivium Boulevard, de Rivium Westlaan en aan de Rivium 1e straat om vervolgens terug te keren naar Capelsebrug.

  De route van het alternatief vervoer vindt u onder algemene links.

  Het duurt niet lang meer voor de nieuwe ParkShuttle in bedrijf wordt genomen. De eerste nieuwe shuttles zijn op Rivium gearriveerd en voeren op dit moment testritten uit. De komende periode zullen ook de resterende voertuigen worden geleverd. Het is nog niet bekend wanneer de dienstregeling met passagiers wordt hervat, dat hangt mede af van de corona maatregelen. 

  Voortgang
  Begin 2017 is de gemeente gestart met onderhoudswerkzaamheden aan de bestaande ParkShuttlebaan. Dit vormde een eerste stap naar de uitbreiding. Op 7 maart 2018 heeft de bestuurscommissie Vervoersautoriteit MRDH de concessie ParkShuttle 2018-2033 aan Transdev-Connexxion verleend. In december 2019 is de uitbreiding van de infrastructuur van het tracé tot aan de Schaardijk gereed gekomen. Op dit moment zetten we verdere stappen in het vernieuwen van het vervoersysteem en in de uitbreiding van de infrastructuur, die uiteindelijk resulteren in het realiseren van de Vervoersknoop Rivium. Op 23 januari 2020 is de eerste nieuwe shuttle van de derde generatie afgeleverd op Kralingse Zoom. Dit voertuig wordt ingezet om de werking van alle vernieuwde systemen en de baan te testen. In augustus zijn de eerste voertuigen gearriveerd die daadwerkelijk ingezet gaan worden voor het rijden met passagiers. Op korte termijn worden ook de resterende voertuigen geleverd. Het weer gaan rijden met passagiers komt daarom snel nader bij, maar houdt u er a.u.b. rekening mee dat nog niet valt te voorspellen hoe de corona situatie zich ontwikkelt. Daardoor is op dit moment nog geen definitieve startdatum te geven, of als inmiddels wel daarmee is gestart of dit zo blijft. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.

  Post a Comment